۱۰ خرداد ۱۳۹۹، ۱۲:۵۹

آغاز هجوم ملخ‌ها به جنوب کرمان

دستان خالی در مبارزه با ملخ‌ها/چشمان نگران به آسمان خیره شد

دستان خالی در مبارزه با ملخ‌ها/چشمان نگران به آسمان خیره شد

کرمان - صدها کلونی میلیونی ملخ‌ صحرایی در حالی از سه جبهه مختلف در حال ورود به کرمان هستند که جنوب استان با کمبود شدید امکانات برای مقابله با این آفت روبرو است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: سال گذشته بود که استان کرمان با چالش جدی ورود آفتی مواجه شده که هزاران کیلومتر از شمال آفریقا و عربستان و یمن طی می‌کنند و به مراتع و عرصه‌های طبیعی استان وارد می‌شوند.

امسال نیز فائو هشدار سطح قرمز در خصوص ورود ملخ‌های صحرایی به کرمان داده است؛ این هشدار در سال گذشته جدی گرفته شد و علیرغم ورود ملخ‌ها به جازموریان سم پاشی گسترده زمینی و هوایی و همکاری کشاورزان باعث شد ملخ‌ها نتوانند به باغ‌ها و مزارع وارد شوند.

تجهیزات و اعتبار مناسب وجود ندارد

در این راستا باند فرود اضطراری در بستر جازموریان ایجاد و از توان گروه‌های مردمی و جهادی نیز استفاده شد اما در سال جاری گویی ملخ‌ها زیر سایه کرونا در حال ورود به مراتع استان کرمان هستند، این در حالیست که سال گذشته در جریان مبارزه با ملخ‌های صحرایی بخش قابل توجهی از تجهیزات به دلیل استفاده از در مناطق صعب العبور باتلاق جازموریان مستهلک شد وحالا برای مبارزه در دور جدید ورود ملخ‌ها به جنوب کرمان امکانات مناسبی وجود ندارد و اعتبار لازم نیز اختصاص نیافته است.

هر چند استاندار کرمان در هفته گذشته چهار راهکار برای تأمین تجهیزات به خصوص ماشین آلات مورد نیاز در راستای مقابله با این آفت ارائه کرد اما به نظر می‌رسد هر لحظه به زمان صفر برای مبارزه با ملخ‌ها نزدیک می‌شویم و به زودی به جای مبارزه با ملخ‌ها در بیابان‌ها و مراتع باید در مزارع و باغ‌ها به جنگ آفتی برویم که می‌تواند در مدت چند ساعت کل دسترنج یک ساله یک کشاورز را از بین ببرد.

به زودی به جای مبارزه با ملخ‌ها در بیابان‌ها باید در مزارع به جنگ آفتی برویم که می‌تواند در مدت چند ساعت کل دسترنج کشاورز را از بین ببرد

برای درک دقیق‌تر خطر ملخ‌های صحرایی پای صحبت یکی از کشاورزان سالخورده بخش جازموریان در جنوب کرمان می‌نشینیم؛ علی مراد خداوردی ۸۲ سال سن دارد و از کودکی در کنار پدرش فن کشاورزی را آموخته است و هنوز هم به کشاورزی مشغول است، علی مراد به خبرنگار مهر می‌گوید: آخرین باری که ملخ‌ها به مزارع هجوم آوردند ۱۰ سال سن داشتم، ملخ‌ها شب به مزارع روستا وارد شدند و وقتی صبح بیدار شدیم؛ دسته‌های ملخ بر روی مزارع و درختان نخل فرود آمده بودند، بطوریکه حتی برگ درختان را هم نمی‌توانستیم ببینیم، شدت آفت به حدی بود که طی دو روز به جز شاخه‌های ضخیم درختان و نخل‌ها دیگر هیچ چیز باقی نماند.

این کشاورز کهنسال می‌گوید: آن روزها زمین‌ها متعلق به خان‌ها بود و ما کارگر آنها بودیم، مردم دچار قحطی شدند، کسی به داد مردم نمی‌رسید و بسیاری از مردم مجبور شدند مهاجرت کنند و من و خانواده پدری برای ادامه زندگی به ارتفاعات بافت مهاجرت کردیم و بعد از ۵ سال بار دیگر به جازموریان برگشتیم.

وی افزود: هنوز هم سالمندان از آن روزها به عنوان سال سیاه یاد می‌کنند، ملخ‌ها هیچ چیز برای مردم باقی نمی‌گذارند و در چشم به هم زدنی همه دارایی کشاورزان را از بین می‌برند، به یاد دارم حتی احشام هم چون چیزی برای خوردن نمانده بود تلف شدند.

ملخ‌ها از سه جهت به کرمان هجوم می‌آوردند

کلونی‌های ملخ‌ها امسال اما از سه جهت مختلف استان کرمان را تهدید می‌کنند، لارو ها ملخ‌ها که سال گذشته وارد جازموریان شدند و تخم گذاری کردند به دلیل بارش‌های سال جاری و سرسبزی مراتع جنوب کرمان در حال تبدیل شدن به ملخ‌ها بالغ و تخم گذاری هستند و در صورت عدم سم پاشی، خود را به شمال کرمان خواهند رساند.

ملخ‌هایی که سال گذشته پس از ورود به جازموریان به سمت هند و پاکستان رفتند نیز وارد استان سیستان و بلوچستان و هرمزگان شده‌اند و مقصد نهایی این ملخ‌ها نیز مزارع کرمان است

ملخ‌هایی که سال گذشته پس از ورود به جازموریان به سمت هند و پاکستان رفتند نیز وارد استان سیستان و بلوچستان و هرمزگان شده‌اند و مقصد نهایی این ملخ‌ها نیز مزارع کرمان است و مهمترین کانون ابتدایی آفت نیز دشت‌های عربستان است که به دلیل عدم سم پاشی از سوی دولتهای منطقه‌ای ملخ‌ها در حال حرکت به سمت دشت‌های استان‌های جنوبی ایران هستند.

خطر بیخ گوش کشاورزی ایران قرار گرفته است، بوشهر، خوزستان، هرمزگان، کرمان و سیستان و بلوچستان در این فصل از سال کانون کشاورزی هستند و بخش قابل توجهی از ذخیره استراتژیک غذایی کشور را تأمین می‌کنند

مادگی برای مبارزه با این آفت در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و همه چیز به دقیقه آخر موکول شده است اما این تنها یک هشدار ساده نیست متأسفانه خبرهای اولیه از هجوم ملخ‌ها به جنوب کرمان حکایت دارد.

آغاز هجوم ملخ‌ها به مزارع و نخلستان‌ها

مدیرجهاد کشاورزی کهنوج در گفتگو با مهر از آغاز هجوم ملخ‌های صحرایی به این شهرستان خبر داده است و این یعنی شهرستان‌های هم مرز این شهرستان یعنی قلعه گنج و منوجان و رودبار هم با این مشکل مواجهه عملی پیدا کرده‌اند.

حیدری با اشاره به پایش دقیق و موشکافانه تمامی عرصه‌های شهرستان از کشاورزان خواست در صورت مشاهده دسته‌های ملخ جهاد کشاورزی را در جریان قرار دهند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن سم پاشی انجام شود.

وی با ابراز نگرانی از آسیب ملخ‌ها به کشاورزی این شهرستان گفت: در حال برداشت بسیاری از محصولات هستیم و در صورت ورود ملخ‌ها به مزارع با چالش جدی مواجه خواهیم شد.

پهنه باتلاق جازموریان اصلی ترین مکان در راستای اسکان و استراحت کلونی‌های ملخی است که هزاران کیلومتر راه طی کرده‌اند

اما نکته قابل توجه این است که پهنه باتلاق جازموریان اصلی ترین مکان در راستای اسکان و استراحت کلونی‌های ملخی است که هزاران کیلومتر راه طی کرده‌اند.

در صورتیکه امکان سم پاشی هوایی در جنوب کرمان مهیا نشود؛ با توجه به آبگیری جازموریان و باتلاقی شدن منطقه دسترسی به اعماق باتلاق مهیا نیست و ملخ‌ها می‌توانند به سادگی برای هجوم به مزارع جنوب و حتی شمال استان کرمان تجدید قوا کنند.

این در حالیست که خبرها از این حکایت دارد که باند فرودگاه خاکی و اضطراری که سال گذشته در جازموریان احداث شد در سال جاری زیر سیلاب رفته است و هنوز اعتبار مورد نیاز برای مرمت این باند فرود مهیا نشده است.

وضعیت تجهیزات با وجود آغاز هجوم ملخ‌ها مناسب نیست و برای اثبات این مدعا به گفته‌های مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان استناد می‌کنیم.

محصولات کشاورزی جنوب کرمان در معرض خطر جدی

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان در گفتگو با مهر در خصوص آمادگی جهاد کشاورزی جنوب کرمان برای مقابله با ملخ‌های صحرایی بیان کرد: ورود گله‌های ملخ در جنوب کرمان مشاهده است و در این شرایط باید هر چه سریع‌تر از نظر سخت افزاری تجهیزات لازم به جنوب کرمان ارسال شود.

مجید فرخی با اشاره به اینکه جنوب کرمان قطب کشاورزی کشور است گفت: اگر به موقع از نظر لجستیکی جنوب کرمان تقویت نشود میلیون‌های تن محصول کشاورزی در معرض تخریب قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: سم پاشی زمینی با توجه به تجهیزات محدود در دسترس ادامه دارد و برای سم پاشی هوایی هم باید باندهای فرودگاه در جنوب کرمان هر چه سریع‌تر بازسازی شوند.

بر اثر سیل باند فرودگاه جازموریان تخریب شد

فرخی بیان کرد: تنها باند فرود استاندارد در کرمان در جیرفت قرار گرفته و فاصله زیادی با جازموریان دارد و هواپیماهای کوچک سم پاش باید از بستر جازموریان بلند شوند تا بتوانند منطقه را پوشش دهند.

وی گفت: بر اثر سیل ماههای گذشته باندهای فرود در بستر جازموریان تخریب شده‌اند.

وی با اشاره به اینکه شدت هجوم ملخ‌ها به جنوب کرمان سه برابر سال گذشته است گفت: آفت امسال سطح بیشتری را نیز در بر می‌گیرد به همین دلیل باید از نظر تأمین اعتبار و تجهیزات هم دولت توجه جدی داشته باشند.

اما جنوب کرمان تنها مکانی نیست که ملخ‌ها در آن دیده شده‌اند، پیش بینی می‌شود شمال استان کرمان به خصوص باغ‌های پسته نیز در معرض خطر جدی قرار خواهند گرفت.

نخلستان‌های شرقی استان در ریگان نیز مورد هجوم ملخ‌ها قرار گرفته‌اند و ملخ‌ها در ریگان دیده شده‌اند و هزاران هکتار نخلستان در بم هم در معرض خطر قرار گرفته‌اند

این در حالیست که نخلستان‌های شرقی استان در ریگان نیز مورد هجوم ملخ‌ها قرار گرفته‌اند و ملخ‌ها در ریگان دیده شده‌اند و هزاران هکتار نخلستان در بم هم در معرض خطر قرار گرفته‌اند.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ریگان نیز از هجوم ملخ‌ها به ده رضا خبر می‌دهد و به خبرنگار مهر می‌گوید: پایش و سم پاشی صدها هکتار مرتع انجام شده است.

طبق گفته حمید فرامرزی ملخ‌ها به مزارع و نخلستان‌ها نرسیده‌اند اما به دلیل همجواری ریگان با جنوب کرمان هجوم ملخ‌ها از جازموریان به شرق کرمان قوت گرفته است.

این در حالیست که ملخ‌ها هرمزگان و سیستان و بلوچستان را هم فرا گرفته‌اند و در صورت ادامه بی توجهی برای تجهیز استان‌های مذکور مشکلی جدی پیش روی پروسه ذخیره سازی منابع غذایی قرار خواهد گرفت.

به صورت مشخص ۱۵ هزار هکتار از اراضی شمال استان کرمان نیز به خصوص در ریگان و ارزوئیه در معرض خطر قرار دارد.

کد خبر 4936815

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha